Projectomschrijving

In 1989 kreeg ons bureau opdracht het voormalige hotel-restaurant Royal te restaureren en verbouwen tot een kantoor.

Op het perceel staat aan het Lange Voorhout een statig hoofdgebouw uit de 16e en 17e eeuw. Het binnenterrein wordt aan de smalle Kazernestraat afgesloten door het koetshuis. In de loop der eeuwen is dit binnenterrein volgebouwd met de meest uiteenlopende aanbouwsels. Deze zijn gesloopt en in de plaats daarvan is een uitbreiding gebouwd. De ontstane buitenruimte is geen restruimte, maar is duidelijk te verdelen in een voorruimte bij het koetshuis en een ingesloten gebied dat hoort bij het hoofdgebouw. De nieuwbouw grijpt ruimtelijk in het oude hoofdgebouw en is verbonden met het koetshuis middels een loopbrug. De oude gebouwen zij volledig gerestaureerd en aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd. Uitgangspunt is geweest een architectonisch onderscheid te maken tussen het oude hoofdgebouw en de nieuwbouw. De functionele verbinding tussen het oude en nieuwe gedeelte wordt gevormd door een open trappenhuis met lift. Hierdoor worden de twee gebouwen losgekoppeld en verbonden. door deze plaatsing kon een extra verdieping in de nieuwbouw aan de ontsluiting in het gebouw gekoppeld worden.

Het koetshuis  heeft gedeeltelijk zijn oude bestemming teruggekregen, in de vorm van de toegang tot de parkeergarage, onder het binnenterrein.

Projectinformatie

Project:                Royal Lange Voorhout

type:                    Restauratie en nieuwbouw,

Programma:         Kantoren met parkeergarage

Locatie:                Lange Voorhout, Kazernestraat, Den Haag

 

Opdrachtgever:    Eastside Investments b.v.

Jaar:                     1994

Foto’s door HVE architecten