‘Het wás al een goed verhaal, de redding van de oude jeugdherberg van architect Van Klingeren, maar het wordt nog mooier. Er is een groot kunstwerk in aantocht. Architect en kunstenaar postuum herenigd’, schrijft Herman Rosenberg in Den Haag Centraal.

Het unieke beton reliëf van Pierre van Soest maakte vroeger deel uit van Jeugdgebouw ‘De Albatros’ naar ontwerp van Frank van Klingeren in Amsterdam-Noord. Dat gebouw werd in 2001 gesloopt. Maar het werk van Van Soest is tijdig op waarde geschat, vakkundig gedemonteerd en opgeslagen. Datzelfde gebeurde in Den Haag enkele jaren geleden met Van Klingerens Jeugdherberg Ockenburgh in Kijkduin. Het krijgt als ‘Van Klingeren Paviljoen’ een locatie in de Haagse Binckhorst. Het wordt onderdeel van het project Frank is een Binck (FIEB) naar ontwerp van HVE Architecten en Studio Leon Thier. Hier is plek gemaakt voor het kunstwerk van Van Soest dat straks weer publiek toegankelijk is.

Het is vaak lastig voor kunstwerken uit gebouwen een nieuwe locatie te vinden. Leon Thier, Gerrit van Es en ontwikkelaar Stebru kwamen het betonreliëf na een tip van Nora van Klingeren (de dochter van..) in Amsterdam op het spoor. Met hulp van Heemschut Bond Amsterdam en de Gemeente Amsterdam en door bemiddeling van Stroom Den Haag kon het werk naar Den Haag worden verscheept.

Het monumentale en loodzware kunstwerk bestaat uit drie gigantische panelen van ongeveer 6 x 4 x 1 meter. Het is eind mei 2019 over het water van Amsterdam naar de Binckhorst in Den Haag vervoerd. Over dit bijzondere transport verschenen artikelen in Den Haag Centraal, Het Parool, de Posthoorn en Omroep West.