PROJECT – STADSGEHOORZAAL KAMPEN

De Stadsgehoorzaal is een bijzondere instelling in een bijzonder mooi gebouw. Het gebouw is onlosmakelijk verbonden met haar functie van theater en ontmoetingsplek. Zonder deze functie verliest het gebouw een belangrijk deel van haar cultuurhistorische waarde.

De oorspronkelijke gebouwen en hun specifieke kwaliteiten vormen het uitgangspunt voor een nieuw en helder ontwerp dat het goed kunnen functioneren van het theater ook op lange termijn garandeert. In het nieuwe ontwerp worden de zelfstandige gebouwen weer als zodanig herkenbaar gemaakt en verbonden door een nieuwe circulatie en diensten/service zone.

De letterlijk en figuurlijk grootste ingreep in het gebouw is de bouw van een nieuwe toneeltoren. Omdat deze toren niet alleen functioneel, maar ook architectonisch een belangrijke ingreep is, krijgt deze een rijke en tegelijkertijd terughoudende uitstraling. Om van de toren, met alle daar aangehangen en opgebouwde volumes, een eenduidig architectonisch element te maken, wordt deze in één vloeiende beweging omkleed met een hoogwaardig en mooi verouderend plaatmateriaal : gepatineerd koper. Dit materiaal voegt zich mooi in het daklandschap van het centrum van Kampen en heeft een tijdloze uitstraling en een zeer lange levensduur.

Projectinformatie

Project:                 Stadsgehoorzaal Kampen

Type:                     Renovatie, Utiliteitsbouw

Programma:          Herstructurering bestaande gebouwen,

Nieuwe Toneeltoren, verbreding zaal, renovatie foyer, kantoren, en omliggende ruimten,

Toevoeging filmzaal

Locatie:                 Burgwal, Nieuwe Markt, Kampen

 

Opdrachtgever:     Gemeente Kampen

Jaar:                      niet gerealiseerd