Over HVE

HVE Architecten is een atelier, dat zich richt op innovatie van architectuur en stedenbouw. HVE Architecten heeft ruime ervaring met het bouwen van theaters, onderwijs- en zorginstellingen, publieke gebouwen, diverse categorieën woningbouw en retail.

Het unieke karakter van elk programma en de locatie zijn de essentiële uitgangspunten voor het architectonisch idee. Bij elk project wordt gezocht naar nieuwe wegen om het programma  en  de wezenlijke functionele en economische eisen van het gebouw te integreren tot een eminent object. Er wordt geen vooropgezette stijlgedachte  gehanteerd voor een situatie of  een programma, elk project krijgt zijn unieke uitstraling, zoals ook elk mens en elke plek uniek is.

De subtiele verweving van nieuwe en bestaande structuren geeft de bezoeker en gebruiker letterlijk en figuurlijk een doorkijk in de tijd en ruimte van het nieuwe complex.

In het ontwerpproces werken we aan de verankering van het gebouw in zijn context, als ook de tastzin van de materialen, de licht- en  schaduwwerking en de beweging in, om en door de ruimte. In het bijzonder wordt gelet op de aanlichting van de zon en hoe deze kleur geeft aan de wanden, vloeren en plafond. Er ontstaat een symfonie van klanken, waarmee de zon de mens verwarmd en  hem de architectonische ruimte laat ervaren. Materialen,  openingen in het gebouw en de beleving van de omgeving, met zijn geschiedenis, zijn wezenlijke designtools in ons ontwerpproces. Met deze kennis in onze gereedschapskist creëren wij diverse projecten van kleine woonhuizen tot en met complexere projecten in de stad.

Integratie in bestaande context

HVE Architecten is gespecialiseerd in het integreren van nieuwe projecten in  een bestaande context van bijzondere culturele en historische waarde. Verschillende van onze projecten zijn renovaties en uitbreidingen van belangrijke historische structuren. Een voorbeeld daarvan is het recent gebouwde Student Hotel aan de Hoefkade  in Den Haag (opdrachtgever City Living , Amsterdam) , Theater Diligentia (Gemeente Den Haag)  en in ontwikkeling zijnde het  stadhuis van de gemeente Hengelo ( opdrachtgever Gemeente Hengelo). De subtiele verweving van nieuwe en bestaande structuren geeft de bezoeker en gebruiker  letterlijk en figuurlijk een doorkijk in de tijd en ruimte van het nieuwe complex. De historie van de plek wordt leesbaar gemaakt en de vernieuwde structuur biedt ruimte  voor  nieuwe functies waardoor de stad een  impuls voor de toekomst krijgt.

Gerrit van Es

Gerrit van Es, architect, heeft zijn opleiding genoten aan de TU Delft Architectuur. Namens de BNA-regio west heeft hij samen met Bob Bonnies van de Vrije Academie Den Haag uitwisselingsprojecten  ( tentoonstellingen, workshops en uitvoeringen  met architecten, kunstenaars en musici uit Finland en Estland) in Den Haag en Tallinn georganiseerd.
Tevens verricht hij  diverse adviesfuncties  in welstand- en selectie commissies  voor diverse gemeenten, waarbij  coördinerend architect 2e Haven Scheveningen, en heeft hij  gastcolleges ( TU Delft) gegeven en was afstudeer begeleider architectuur (AvB Rotterdam) .
Samen met Leon Thier en anderen zet hij zich nu  in voor het behoud van het “ Van Klingeren paviljoen” op Ockenburg. Om dit unieke project van “Van Klingeren” te behouden voor de Nederlandse Architectuur / Cultuur.

Zij werkten aan HVE-projecten

Medewerkers die aan de gerealiseerde projecten van HVE Architecten hebben gewerkt zijn;

Camiel Berns
Helga Boks
Marcel Dingemanse
Stanley Dymanus
Sascha van Esch
Niek de Heij
Timko Lokerse
Dali Lourens
Paul Koolen
Mirte Kramer
Raymond van der Kruk
Arno Kwint
Stepan Serdiukov
Suzan Reerink
Judith Schotanus
Anthony Torsoh
Lia Tuijt
Florina Voaides