Type

Renovatie en Nieuwbouw

Programma

Basisschool voor speciaal onderwijs

Locatie

Den Haag, Paddepad

Opdrachtgever

De Haagse Scholen

Status

In ontwikkeling

De Strandwacht is een school voor bijzonder onderwijs. Een school die verbonden is aan het pedologisch instituut, voor kinderen met psychiatrische en gedragsproblemen. De kinderen hebben meer ondersteuning nodig dan andere kinderen en daarom zijn aangewezen op het speciaal onderwijs.
Het gebouw op de hoofdlocatie aan het Paddepad in Kijkduin, Den Haag, is inmiddels meer dan 40 jaar oud en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Om aan de hedendaagse eisen van nu en de toekomst te voldoen wordt het bestaande gebouw deels gerenoveerd en deels gesloopt en voorzien van nieuwbouw.

HVE Architecten heeft een ontwerp gemaakt waarin renovatie van de bestaande paviljoenstructuur behouden blijft en versterkt wordt. Samen met de benodigde nieuwbouw ontstaat er een gebalanceerd, nieuw geheel, waarin oud en nieuw elkaar verrijken en versterken.

Voor het interieur is in overleg met de school gekozen voor natuurlijke, overwegend zachte kleuren en materialen. De relatie met buiten en de natuur vanuit de verkeersruimte is sterk vergroot. Door de twee patio’s en de vele doorzichten naar het omringende landschap komt er veel natuurlijk licht binnen en ben je jebewust van het feit dat deze school direct naast de duinen ligt. Door kleur- en materiaalgebruik ontstaat een vriendelijke, rustige sfeer die een stukje strandgevoel de school inbrengt.