Het Verolme-terrein is een buitendijksgebied en vormt een onderdeel van het rivierenlandschap. De wijdsheid, de dynamiek van de rivier de Noord, de grienden en het industriële erfgoed vormen de bijzondere karakteristiek van de voormalige Verolme werf. Met dit landschap zal een nieuwe dialoog moeten worden aangegaan om het wonen, buiten de dijk, vorm te geven.

De bestaande grienden en het water worden verlengd langs het Cortgene tot aan de N.H. Kerk, zodat het contact tussen de dijk en de rivier weer hersteld wordt. De funderingen en hellingbanen van de voormalige Verolme werf worden als een industrieel landschap gehandhaafd en worden zoveel mogelijk gebruikt voor de fundering van de woningen en voor de verkeersontsluiting van het gebied. Vanaf de dijk kan men lopend via de vlonders door de griend de woningen bereiken. In het gebied worden ook bijzondere bomen herbeplant die vroeger hier gestaan hebben, zodat de gelaagdheid van de geschiedenis van dit gebied, de bijzondere bomen, ’t balkengat en scheepswerf weer zichtbaar worden.

De woongebouwen zijn ondiep en staan zo’n 6 meter boven de waterspiegel, zodat de griend ongehinderd onder de woongebouwen kan doorgroeien. Door overstroming van de griend kunnen de woningen onbereikbaar zijn. Dit wordt ondervangen doordat de vlonders bij hoog water kunnen opdrijven. Het parkeren gebeurt in een bak, die is gelegen op de betonplaten en daarmee vrij van het water blijft. Vanuit de woning heeft men vrij zicht over de griend en de dijk.

De hoofddraagstructuur van de woningen is een staalskelet, verwijzend naar de industriële bouw in dit gebied en biedt een maximale flexibiliteit om diverse woonvormen binnen de structuur te maken. Het wonen in een buitendijksgebied vraagt ons inziens om een andere karakteristiek en schaal dan het wonen binnendijks. Samen met de historische gelaagdheid van het gebied, industrieel erfgoed, de grienden, herbeplanting van bijzondere bomen e.d., en de constructieve opzet van de woningen, die gesitueerd zijn op basis van de vista’s van het landschap is er een open en gelaagd plan ontstaan dat antwoord geeft op het wonen buiten de dijk.

Projectinformatie:

Project:                        Verolme terrein

Type:                            Watervilla’s, nieuwbouw, woningbouw

Programma:                  Wonen op de grens van natuur en voormalig industriegebied

Locatie:                        Voormalig Verolme terrein, Albasserwerf, Alblasserdam

 

Opdrachtgever:

Jaar:                             studie, 2001