Projectomschrijving

Type

Nieuwbouw, woningbouw, utiliteitsbouw

Programma

39 koopappartementen en bedrijfsruimten

Locatie

Havengebied, Boulevard, Cortgene, Alblasserdam

Opdrachtgever

Amstelland Ontwikkeling Vastgoed Nieuwegein

Jaar

2004

Publicaties

– Blauwe Kamer, oktobernummer 2005. Uitgave stichting Lijn in Landschap Wageningen
– Ruimtelijke kwaliteitsprijs Zuid Holland 2004. Uitgave Dorp, Stad en Land

Fotografie

Peter de Ruig

Dit woon-werk gebouw ligt in het hart van Alblasserdam, aan de haven, tussen het raadhuis en de kerk. De kenmerken van de omgeving worden in het ontwerp weerspiegeld. Het gebouw heeft zowel een gezicht naar het water als naar het centrum. Om dit te kunnen bereiken is het gebouw niet als één massief blok vormgegeven, maar zijn de gevels opgedeeld in verschillende vlakken en horizontale en verticale elementen. Op die manier kan het gebouw zowel aansluiten bij de kleinschalige bebouwing aan het Cortgene als bij de grotere schaal van de haven.

De gevelwand aan het raadhuisplein wordt opgedeeld door gemetselde vlakken. De parcelering wordt versterkt door erkers die de woningen voorzien van zuidzon en uitzicht op de haven. De grootschaligere gevels van de woningen aan de haven zijn heel open om zo goed mogelijk van het uitzicht te kunnen profiteren. Met de verschillende richtingen van de elementen is geraffineerd ingespeeld op de bestaande richtingen in het gebied.

De toegepaste combinatie van staal, metselwerk en glas is geïnspireerd op de architectuur van de traditionele scheepswerven, kenmerkend voor de omgeving van Alblasserdam.

Ruimtelijke Kwaliteitsprijs Zuid Holland 2004