Projectomschrijving

type

interieur-/ kleuradvies

Programma

upgrading cafe, restaurant, multifunctionele ruimte

Locatie

Spui, Den Haag

Opdrachtgever

Filmhuis Den Haag

Jaar

2006

Foto’s door Timo Dijkgraaf

Het Filmhuis Den Haag bevindt zich in een door Herman Hertzberger ontworpen complex, waarin ook Theater aan het Spui en een aantal andere voorzieningen en woningen liggen. Doordat er naastgelegen ruimten leeg kwamen te staan, kon het Filmhuis worden uitgebreid met een extra zaal, een multifunctionele ruimte, een bibliotheek en een vergroting van het restaurant en café gedeelte.

De ruimte van het café heeft verschillende niveaus. Het nieuwe restaurant gedeelte ligt op weer een ander niveau. Uitgangspunt voor de inrichting van het interieur was het creëren van meer eenheid door de verschillende aan elkaar geschakelde ruimten meer op elkaar te betrekken. We hebben dat gedaan door op een aantal wanden grote filmbeelden aan te brengen en langs deze wanden lange loungebanken te plaatsen. Door deze filmbeelden en de rode kleur van de banken keren steeds dezelfde herkenbare elementen terug, zodat de verschillende ruimten beter op elkaar betrokken zijn.

De multifunctionele ruimte op de 3e verdieping kan behalve als lobby ook gebruikt worden voor lezingen en workshops. De ruimte is opgeschoond en het verlaagd plafond is verwijderd. Om de relatief lage ruimte hoger te laten lijken, zijn installaties, wanden en plafond wit geschilderd. Dit effect wordt ondersteund door de verlichting. Ten behoeve van de inrichting heeft HVE architecten meubels ontworpen die afhankelijk van het gebruik van de ruimte in wisselende opstellingen geplaatst kunnen worden. De serie modulaire meubels bestaat uit lage en hoge zitelementen, lage en hoge consoles en lage en hoge mobiele multimedia zuilen. In de zitelementen komt de rode kleur van de banken in het café / restaurant terug.