Projectomschrijving

Type

Hergebruik, utiliteitsbouw, woningbouw, hoogbouw

Programma

ca. 200 appartementen
ca. 600 m2 horeca
ca. 4250 m2 commerciele bedrijfsruimten
parkeergarage voor ca. 200 voertuigen
daktuin

Locatie

Den Haag, Binckhorst, Melkwegstraat / Saturnusstraat

Opdrachtgever

Stebru

Samenwerking

Studio Leon Thier

Status

In ontwikkeling

Stedenbouwkundig concept
Voorheen was bedrijventerrein ‘De Binckhorst’ alleen via de Binckhorstlaan goed bereikbaar. Voor de ontwikkeling van het gebied is de nieuwe verlengde Melkwegstraat cruciaal. De wat verborgen gelegen Binckhorsthaven, komt door die nieuwe verbindingsweg prachtig in het zicht te liggen en wordt begeleid met een nieuw bouwvolume; ‘De Schijf’. Dwars op de Verlengde Melkwegstraat ligt de Saturnusstraat, waaraan o.a. de succesvolle Caballerofabriek ligt. Aan de zijde van de hogere bebouwing van de Binckhorst, in de zone langs de Utrechtsebaan, wordt een markante toren geplaatst; ‘De Toren’.

Totaal concept
De brede ambitie van de Binckhorst om een inclusieve woon- en werk omgeving te bereiken, wordt met ‘Frank is een Binck’ op kavel-niveau gerealiseerd. In één gebouw wordt wonen (sociaal, middelduur, vrije sector), werken én ontspanning,  middels een ruime, natuur-inclusieve daktuin en horeca aan het water, gerealiseerd.

Het ‘Van Klingeren-paviljoen’ is oorspronkelijk door architect Van Klingeren ontworpen als uitbreiding voor jeugdherberg Ockenburgh. In de Binckhorst zal het opnieuw opgebouwd worden, als een flexibel in te delen gebouw. Als het gebruik verandert heeft het gebouw de kracht zich aan te passen aan de nieuwe vraag. Het gebouw zal, volledig in de gedachte van architect Van Klingeren, het knooppunt worden van ontmoetingen en sociale interactie; op het terras, in de horeca, op de daktuin en in de algemene ruimte.

Architectuur: raster met invulling
De nieuwbouw is zo ontworpen, dat het Van Klingeren Paviljoen de toon blijft zetten. Net als bij het Paviljoen, zijn de gevels van Toren, Schijf en Plint uitgewerkt met een rasterstructuur, waarin allerlei functies en gevelindelingen hun plek krijgen. Het metalen hoofdraster is warm antraciet met een subraster in een lichtere warme metallic kleur.

Het raster van de commerciële ruimten is ingevuld met hoge puien met glas, zodat er een levendig beeld ontstaat in de plint en ’s avonds de bedrijvigheid zichtbaar is. Voor de woningen is het raster ingevuld met grote glazen puien en balkons. De dichte vlakken zijn gevuld met geprofileerde metalen panelen die, afhankelijk van de lichtinval, een geschakeerd beeld op de gevel opleveren. Daarmee ademt het complex een industriële sfeer, die ook herkenbaar is in het Van Klingeren Paviljoen.