Projectomschrijving

Type

Restauratie gemeentelijk monument en nieuwbouw islamitische basisschool Yunus Emre

Programma

Basisschool met 18 groepsruimten, speellokaal en Voorschoolse Peuterspeelzaal

Locatie

Schalk Burgerstraat / Vrijstaathof, Den Haag

Opdrachtgever

Ibs Yunus Emre

Jaar

In ontwikkeling

De islamitische basisschool Yunus Emre heeft behoefte aan extra lokalen en een speellokaal voor de onderbouw. Die ruimte wordt gerealiseerd door de uitbreiding van het schoolgebouw aan de Vrijstaathof naar ontwerp van HVE Architecten. De positie en vorm van de nieuwe vleugel sluit aan bij de structuur van het monumentale gebouw. Bovendien is rekening gehouden met bezonning en uitzicht van de woningen en tuinen eromheen. Tot slot ontstaat er zo een goed bruikbaar schoolplein.

Het gemeentelijk monument wordt gerestaureerd. Het authentieke beeld van het monument blijft behouden doordat de stalen kozijnen worden vervangen door renovatie profielen. Het schoolgebouw komt weer goed tot zijn recht door de sloop van een uitbouw uit 1980 en de gymzaal. De groepen van de midden- en bovenbouw krijgen nu bewegingsonderwijs in de vlakbij gelegen sporthal in de Colensostraat.

Het schoolgebouw is gebouwd in 1923-1924. De combinatie van hoge middenrisaliet, forse schildkap en het houten torentje met een helmspits geven de school een klassieke uitstraling. De architectuur en het metselwerk is sober, er is nauwelijks decoratie. De school is een gemeentelijk monument omdat het een representatief voorbeeld is van een schoolgebouw geïnspireerd op de uit Duitsland afkomstige Um-1800 stijl. Bovendien is het van cultuurhistorische waarde als één van de historische ankerpunten van de wijk Transvaal, waar door stadsvernieuwing en herstructurering de identiteit snel verandert.