Projectomschrijving

Type

Renovatie, nieuwbouw, woningbouw

Programma

Restauratie van 5 monumentale panden met inpassing van 12 appartementen, aanvullende nieuwbouw van 2 woningen en bergingen

Locatie

Kloosterstraat, IJsselstein

Opdrachtgever

HBC Projectontwikkeling BV Schoonhoven

Jaar

2005

foto’s door Peter de Ruig en HVE architecten

Het restauratieplan bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke structuur van vier historische panden aan de Kloosterstraat in het centrum van IJsselstein, het restaureren van de aanwezige authentieke details, en het inpassen van enkele nieuwe woningen. In de historische panden, een dubbel herenhuis uit de 17e eeuw, een oude liedenhuis uit ca 1900 en een R.K. meisjesschool uit 1905, zijn 11 appartementen en een ruimte voor dienstverlening ingepast. Door alle voordeuren en trappenhuizen in ere te herstellen, tonen deze panden zich in de straat weer als zelfstandige gebouwen.

Drie kleine huisjes op het binnenterrein zijn samengevoegd tot één grote woning en vormen samen met de nieuwbouw de omranding van de kloostertuin. Om voor voldoende daglicht in de oude huisjes te zorgen en om de toegang tot de kloostertuin te duiden, is de kopgevel van de nieuwbouw schuin geplaatst. Om de deuren van de bergingen aan het zicht te onttrekken, is hiervoor een overdekte kloostergang ontworpen. De nieuwbouw vormt samen met de gerestaureerde panden één ensemble, waarbij de nieuwbouw een traditionele vorm met eigentijdse materialen en detaillering gekregen heeft.