Projectomschrijving

Type

Nieuwbouw, woningbouw, utiliteitsbouw

Programma

42 sociale huurwoningen, bedrijfsruimten, De Compaan, parkeervoorzieningen

Locatie

Neherkade, Rijswijkseweg, Laakweg, Den Haag

Opdrachtgever

Vestia Den Haag Z.O.

Jaar

2003

Foto’s door Peter de Ruig en HVE architecten

Dit project is de eerste fase van een groter te ontwikkelen bouwplan op de bestaande bedrijfsruimte. Het parkeerdek op het dak van de supermarkt is doorgetrokken in de nieuwbouw, waardoor het gebouw is onderverdeeld in een plint en een bovenbouw. In het basement is de gemeenschappelijke ruimte van de Compaan gesitueerd, naast een commerciƫle ruimte en de bergingen van de woningen.

De woningen in de bovenbouw zijn ingekaderd in een ‘doos’ van geprofileerde aluminium platen. De onderdelen die bij een woongebouw horen, zoals trappen, bordessen, lift en dergelijke zijn als afzonderlijke elementen vormgegeven. Het gebouw laat zich lezen als een assemblage van elementen. Dit wordt ondersteund door het kleurgebruik. Een aantal elementen heeft een opvallende kleur gekregen. Het rood van de liftschacht is al van ver te zien. De rest van het gebouw is heel terughoudend van kleur.