Projectomschrijving

Type

Nieuwbouw, woningbouw, zorg

Programma

36 woningen, waarvan 20 appartementen en 16 grondgebonden woningen

Locatie

Sandtlaan, Bruggravenlaan, Katwijk

Opdrachtgever

Dunavie

Jaar

2011

Publicaties

Archdaily.com (the worlds most visited architecture website)
AECcafé.com, Architectural Showcase

Tussen de Sandtlaan en bebouwing uit de jaren 60 aan de Burggravenlaan te Katwijk heeft HVE architecten een licht, zandkleurig woningbouwproject ontworpen, dat zich lichtvoetig voegt in de bestaande context en deze versterkt.

Het plan, dat wordt begeleid door de oude bomenstrook langs de Sandtlaan, kenmerkt zich door een strakke baksteen architectuur, die zowel massa heeft als ook een luchtigheid en speelsheid uitstraalt. Hierbij is grote aandacht besteed aan ambachtelijke kwaliteit en de belevingswaarde voor de bewoners. Dit komt tot uiting in de rijkheid van materiaalgebruik in de gevel en vormgeving van de collectieve binnenruimten. Een bijzonder element bijvoorbeeld is de entreehal en trappenhuis van het appartementencomplex, waar kleur en ruimtelijke diversiteit een programmatisch gezien puur functionele ruimte tot een bijzondere beleving maakt.

Op locatie van de oude flats langs de Sandtlaan heeft HVE architecten samen met woningbouwvereniging Dunavie een nieuw plan ontwikkeld, zodat een gedifferentieerder woonprogramma in Katwijk gerealiseerd kon worden met meer huisvesting voor starters en jonge gezinnen. Het vernieuwingsprogramma bestaat uit, het terugbouwen van appartementen voor de bewoners die terug wilden keren, een begeleid wonen project voor jongeren, woon/werk woningen voor starters en jonge gezinnen en een aantal grondgebonden eengezinswoningen.

De draag- en installatiestructuur van het appartementengebouw is dusdanig georganiseerd dat de wooneenheden van het begeleid wonen omgebouwd kunnen worden tot appartementen en de seniorenwoningen tot wooneenheden. Afhankelijk van de woonontwikkeling in de toekomst kan het gebouw worden aangepast.

De ingezette architectonische kwaliteit van het project Sandtlaan onderstreept de doelstelling van Dunavie om met dit plan een positieve impuls te geven aan de buurt en om tevens nieuwe woonvormen te introduceren in Katwijk.