Projectomschrijving

Type

Nieuwbouw, stedenbouw, woningbouw

Programma

26 eco-woningen, energie-arme woningen met verschillende koper-opties

Locatie

Martinus Nijhoffweg, Bouwlusthof, Wateringse Veld, Den Haag

Opdrachtgever

Proper-Stok woningen bv Rotterdam

Jaar

2005

Foto’s door Peter de Ruig en HVE architecten

Bouwlusthof, ook wel WaterWeide genoemd, ligt aan de ecologische verbindingszone die door het Wateringse Veld loopt. Uitgangspunt voor het plan was om alle woningen aan het water te situeren. Tussen de pieren door is er vanaf de doorgaande weg steeds zicht op het water. De pieren zijn ten opzichte van elkaar iets gedraaid zodat het uitzicht vanuit elke woning georiënteerd is op de ecologische zone in plaats van op de tegenoverliggende woning.

In het stedenbouwkundig plan is veel aandacht besteed aan het ontwerp van de openbare ruimte. De woonomgeving wordt afgewerkt met kwalitatief hoogwaardige materialen. De privétuinen aan het water worden begrensd door een talud met schanskorven en hebben elk een eigen vissteiger, zodat de randen van de pier duidelijk zijn gedefinieerd.

In het ontwerp zijn opties voor uitbreidingen van de woonkamer en een dakopbouw meteen meegenomen. Hierdoor ontstaan veel kopersopties die direct én in de toekomst gerealiseerd kunnen worden zonder ten koste te gaan van de kwaliteit van het stedenbouwkundig plan.

De integratie van de vele facetten van duurzaamheid heeft Waterweide het certificaat Zonnewoning van het Wereld Natuurfonds en een uitstekende GPR-gebouw score opgeleverd