De basisscholen aan de Rijslag en de Vlierboomstraat van HVE Architecten zijn opgenomen in de publicatie 10 met een griffel – Portretten van de mooiste Haagse scholen. ‘Het boek geeft een prachtig overzicht van de mooiste voorbeelden van schoolarchitectuur in Den Haag.’ Het boek van Botine Koopmans bevat beschrijvingen en foto’s van de scholen en oud-leerlingen vertellen hoe zij hun schooltijd hebben ervaren.

‘Scholen zijn markante verschijningen in de stad’, schrijft Koopmans. ‘Toch werd pas in 1801 met de invoering van de eerste onderwijswetten, serieus gekeken naar de gebouwen waar het onderwijs werd gegeven. De Haagse schoolgebouwen vertellen in steen de geschiedenis van het onderwijs die gekenmerkt wordt door een continue verandering in visies en regelgeving.’

Ook in de schoolontwerpen van HVE Architecten speelt de visie van het onderwijs een belangrijke rol. Bekijk de ontwerpen voor de scholen Het Volle Leven aan de Rijslag (nieuwbouw) en De Vlierboom (renovatie).

Het boek 10 met een griffel – Portretten van de mooiste Haagse scholen, verscheen in de VOM-reeks 2018, nummer 1 en is een publicatie van de gemeente Den Haag, afdeling Monumentenzorg en Welstand, uitgegeven door Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij.