Van 4 maart t/m 30 maart 2016 is het kunstwerk van Peter van Sambeek en Gerrit van Es naast de andere samenwerkingsprojecten van Haagse architecten en beeldend kunstenaars te zien in het Prinsenkwartier in Delft.De tentoonstelling, die eerder te zien was in het HKK onder de naam Salon Bouw & Beeld, is nu te zien in het Prinsenkwartier te Delft.

Het kunstwerk van Peter van Sambeek en Gerrit van Es bestaat uit drie objecten, te weten twee wandobjecten en een ladder.

“De ladder is een werktuig, waarmee wij de zwaartekracht kunnen trotseren. Maar deze ladder staat ook voor de Jacobs ladder waarlangs de engelen op en neer bewegen ’tussen’ het hemelse en het aardse. Het ’tussen’ is de sfeer van het onbereikbareen het bereikbare, het geestelijke en het wereldse. De ladder plaatst ons in het nog-niet, het komende, het onbegrensde, het onbenoemde. Dit ’tussen’ is de essentiële drijfveer van de kunst, zowel in de oude als het moderne wereld.

De lijst van de twee wandsculpturen staat voor het ingekaderde perspectief van de klassieke wereld van waaruit de nieuwe kunst is ontstaan, die ons in het abstracte ruimtelijke plaatst. Onbegrensd en gemaakt. De objecten zijn wit geschilderd. Het licht geeft de wisselende diepte en beeld aan het werk. Op het eerste gezicht zijn de objecten gelijk, maar op het tweede gezicht en bij langere beschouwing zijn ze verschilend. Het gelijke is schijnbaar door de lichtval en de menselijke bewerking van de objecten, die het spoor van het ambacht achterlaat en zo de geschiedenis in het werk toelaat.”